Cazare pensiune Viseul de Sus Maramures - Pensiunea Nagy

Cazare pensiune Viseul de Sus Maramures

Cazare pensiune Viseul de Sus Maramures

Orasul „Viseu de Sus”, judet Maramures este declarat statiune de interes local conform HG 1204, publicat in Monitorul Oficial  din 7 octombrie 2009.

 

Viseu de Sus este atestat documentar din 2 februarie 1365. Prima mentionare a Viseului ca localitate apare in diploma regelui maghiar Ludovic de Anjou. Dupa alți autori, localitatea este atestata din anul 1549, cu denumirea de „Viseul Nou” sau „Intre Rauri”, fiind situata la confluența celor doua rauri, Viseu si Vaser.

 

Geografie Viseu de Sus

Viseu de Sus se afla intre raurile, Viseu si Vaser, la o altitudine de 427 m deasupra nivelului marii. Latitudinea nordica este de 47 grade si 43 minute iar longitudinea estica de 24 grade si 25 minute. Viseu de Sus este un oras de munte. Se invecineaza la Nord – Nord Est cu muntii Maramuresului si Republica Ucraina, la Sud Est cu Muntii Rodnei si are ca vecini comunele Moisei in partea de Sud Est si Viseu de Jos in partea de Vest, iar in Nord Vest Poienile de sub Munte.

 

Suprafata orașului Viseu de Sus este de 44.306 ha, din care:

  • Teritoriu administrativ (ha) : 44.306
  • Cuprins in intravilan (ha): 1.487,28
  • Suprafata agricola (ha): 4,7
  • Suprafata neagricola (ha): 42.814,02

 

Relief Viseu de Sus

Relieful zonei este montan, format dintr-o depresiune inconjurata de dealuri. Acesta este energic cu pante inclinate, vai adanci si inguste, cu dealuri avand inaltimi ce variază intre 400m si 1.042 m (varful lui Dan). Acestea sunt constituite din roci dure cu alternante de argile si sisturi bituminoase.

Cazare pensiune Viseul de Sus Maramures

Dintre toate elementele peisagistice, relieful are contributia cea mai importanta la alcatuirea cumulului general de motivatii turistice.  Pentru turismul actual, existenta reliefului montan larg raspandit si diversificat ca structura si fizionomie.

 

Valea Vaserului este cel mai atractiv traseu turistic al Muntilor Maramures, un defileu sapat in masa sisturilor cristaline, separand pe stanga cateva masive cristaline: Prislopasul (1201 m), Grebeni (1594 m)- intre Novat si Novicioru (1452 m). Sunt prezente crestele si dyk-urile porfiroide. In nord-est, intre Vaserul Superior si granita, se afla o serie de culmi de 1300-1500 m, desprinse dintr-o creasta unitara pe care merge granita, situata la 1500-1700 m, numita Culmea Stevioara. La nord de cotul Vaserului, intre vaile Faina si Botizu, se afla muntele Suligu (1688 m). Culmea Toroiaga se extinde de la Vaser pana la Valea Taslei. Este dominata de eruptiv neogen si cristalin. Masivul principal il formează Varful Toroiaga (1930 m), prelungit in est cu Piciorul Caprei (1804 m) si in nord cu Varful Tiganului (1736 m).

Cazare pensiune Viseul de Sus Maramures

Sunt multe lucruri de spus despre orasul Viseu de Sus din Maramures. Daca doriti sa vizitati aceasta zona nu uitati sa ne vizitati la pensiunea Nagy.

 

Acest articol a fost realizat cu ajutorul Wikipedia.

No Comments

Post A Comment

Call Now Button