Cimitirul Vesel Sapanta

RSS

Cimitirul Vesel Sapanta

Denumirea vine datorita crucilor de mormant si a poeziilor satirice si epitafe scrise pe el.  Acesta a devenit de-a lungul timpului un obiectiv turistic ce a adus o oarecare faima localitatii in care se gaseste - Sapanta

 

Cimitirul Vesel a fost construit la mijlocul anilor 1930 de catre artistul popular Stan Ion Patras - sculptor, pictor si poet. Mai bine de 50 de ani, artistul a creat sute de cruci din lemn in stilul caracteristic si "vesel", traditie de a carei continuitate s-a ocupat dupa moartea sa ucenicul Dumitru Pop Tincu. Pentru pictarea scenelor, se foloseau culori tari: "albastru de Sapanta", verde, galben, rosu, alb.

 

Cimitirul Vesel SapantaCimitirul Vesel SapantaCimitirul Vesel Sapanta

 

Poezile de pe crucile din Cimitir sunt de obicei satire sincere, spontane, ce contin numele defunctului si surprind cateva aspecte caracteristice vietii lui. Veselia aceasta in fata mortii se trage dintr-o legenda ce sustine ca acest obicei apartinea dacilor. Ei credeau in viata vesnica, in trecerea intr-o alta lume dupa moarte si in sansa de a-l intalni astfel pe zeul lor, Zamolxe.